DÜNYA TİCARETİNDE BU KONUŞULUYOR!

TAKİP ET

İş insanı ve aynı zamanda siyaset bilimci,stratejist Esen Ermiş Ertürk katıldığı Tv programında küresel ekonomide son gelişmeleri değerlendirirken gelecek ticaretine dair önemli ipuçları verdi.

“Küresel ticaret artık uzun yıllar sürecek enflasyon ve bunun getirdiği ortamda ticaret yapmayı fiyatlıyor ve hazırlıklar buna göre yapılıyor.Dünya’nın tüm gelişmiş ekonomileri enflasyon,enerji,jeopolitik bölgesel gerginliklerin küresel barışa zararları, artan sağlık maliyetleri ve tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlarla mücadele ediyor.

Çin-Amerika-Tayvan gerginliğini değerlendirdik geçen programda ,tarihi arka planı bir yana dünya da üretilen her 10 çipten 6’sı Tayvan’da üretiliyor.Yani eko-politik diyoruz ya hep işte tam da bu nedenle;ekonomi kavganın asıl nedeni pasta daralıyor ve herkes diğerinin tabağından almaya çalışıyor.

 

FED 2023-2024-2025 te faiz  artışına devam edecek.Bundan daha büyük sorun şu Fed’in bilanço daraltması  ne alakası var tüm dünya ile derseniz şöyle , global dolar arzının daralması demek ve tüm dünya merkez bankaları rezervlerinin yüzde altmışı dolarda dünya ticaretinin de yüzde altmış beşi . Bilanço daraltma zaten geri çağrılan doların dünyada daha da azalması kıymete binmesi ve sistemlerin dolarizasyondan çıkamadığı gibi daha da sarmala girecek .

 

Küçük yatırımcıyı korumak önemli dolandırılma vakalarını biliyorsunuz ,bir anda zengin olmayı vadeden dolandırıcılar insanların hayatları boyunca yaptığı bir anda elinden çalıyor.Lütfen çok dikkatli olalım,halkımızın finansal okur yazarlık ve piyasalarla ilgili ücretsiz kaynaklardan bilgi almalarını tavsiye ediyorum”

Esen Ermiş Ertürk Ekonomi Fed Faiz Abd ABD Resesyon Enflasyon