İşte 'Abenomi'nin 8 yıllık dönemi

TAKİP ET

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, kötüleşen sağlık durumu nedeniyle istifa kararı aldığını bugün duyurdu. İlk kez 2006 da başbakanlık koltuğuna oturan Abe, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bir yıl sonra istifa etmiş, Aralık 2012 de yeniden bu koltuğa oturmuştu.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, kötüleşen sağlık durumu nedeniyle istifa kararı aldığını bugün duyurdu.

İlk kez 2006 da başbakanlık koltuğuna oturan Abe, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bir yıl sonra istifa etmiş, Aralık 2012 de yeniden bu koltuğa oturmuştu.

Japonya nın en uzun süre görev yapan başbakanı olan Abe, bu özelliğinin yanı sıra uyguladığı ekonomik programla da hem ülkesinde hem de dünyada adından söz ettirdi.

Öyle ki, Abe ile “economics” (ekonomi) kelimelerinin birleştirilmesiyle “Abenomics” (Abenomi) kavramı yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ EKONOMİSİ

126 milyonluk nüfusa sahip olan Japonya, 5,1 trilyon dolarlık ekonomik büyüklükle dünyada bu alanda ABD ve Çin in ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Ortanca yaşın (Bir nüfus gurubunun yaşları, küçükten büyüğe doğru sıralandığında tam ortada kalan bireyin yaşı) 2020 de 48 e ulaştığı yaşlı bir nüfusa sahip olan ülkede Abe, parasal genişleme ve mali teşviklerle ekonomik kronik durgunluk sorununu aşmaya çalıştı.

Ancak görevde kaldığı yaklaşık 8 yıllık dönemde ekonomik gelişme planlandığı gibi olmadı ve inişli çıkışlı bir seyir izledi. Uluslararası Para Fonu (IMF), 2018 de yüzde 0,3, 2019 da yüzde 0,7 büyüyen Japon ekonomisinin, 2020 de yüzde 5,8 küçülmesini öngörüyor.

Salgın öncesinde de küçülme eğiliminde olan Japon ekonomisi, salgının etkili olduğu 2020 nin ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 27,8 daraldı.

EŞİ GÖRÜLMEDİK PARASAL GENİŞLEME VE MALİ TEŞVİK

Abe döneminde Japonya Merkez Bankası (BoJ) eşi görülmedik bir parasal genişlemeye gitti ve bilanço büyüklüğünün milli gelire oranı 2012-2020 döneminde yüzde 40 tan yüzde 130 un üzerine yükseldi. Bu oran, yine rekor parasal genişlemeye imza atan ABD Merkez Bankası nda (Fed) yüzde 36, Avrupa Merkez Bankası nda (ECB) yüzde 60 civarında.

Parasal genişlemeyle birlikte ikinci Abe döneminde öne çıkan ikinci politika, yine durgunluğu aşmak için devreye sokulan kamu harcamaları ve mali teşvikler oldu.

Kamu harcamalarının milli gelire oranı Abe döneminde yüzde 40 civarında seyrederken, kamu borcunun milli gelire oranı bu dönemde yüzde 220 den yüzde 250 ye yükseldi. IMF, bu oranının 2020 sonunda yüzde 270 e yaklaşmasını öngörüyor.

Ülkede, kurumlar vergisi de düşürüldü, şirketler için mali teşvikler artırıldı.

Japonya Başbakanı Abe, 21 Mayıs'ta Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin açılış törenine video konferans yöntemiyle katılmıştı. Abe o dönemde yaptığı açıklamada, corona virüsüyle mücadelede Türkiye'yle işbirliği yapacaklarını belirterek, "Japonya da geliştirilen ve virüse umut olabilecek Avigan ilacından Türkiye ye de bağışlayacağız" demişti.