DİYABET HASTALARININ KALP HASTALIĞI RİSKİ NEDEN YÜKSEK?

TAKİP ET

Ünlü Kardiyolog Dr Emre Ertürk hocamıza diyabet ve kalp hastalarının risklerini sorduk.Çok önemli bilgiler verdi.

“Öncelikle kronik iltihap. Enflamasyon vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Kontrolsüz veya kronik iltihaplanma , kalp, beyin ve vücuttaki diğer organların büyük ve küçük arterlerinin astarına zarar verebilir. Bu, kalp krizi veya felç ile sonuçlanabilecek tıkanma riskinizi artırır.

Otonom nöropati (sinir hasarı). Diyabet, organlarınızda sinir hasarına neden olabilir. Bu, kan basıncını ve sindirimi düzenlemek de dahil olmak üzere vücudun birçok iç fonksiyonunu etkileyebilir.

Artan oksidatif stres seviyeleri. Oksidatif stres vücutta serbest radikaller (çevresel hava kirliliğinde, kimyasallarda, sigaralarda, kızarmış yiyeceklerde ve alkolde bulunan kararsız atomlar) ve antioksidanlar  (doğal olarak oluşan ve vücudu serbest radikal hasarlarından korumaya yardımcı olan moleküller) arasında bir dengesizlik yaratır. Bu dengesizlik meydana geldiğinde, vücudun serbest radikalleri emmesini kolaylaştırır, bu da kalp hastalığı da dahil olmak üzere ciddi sağlık koşulları geliştirme riskinizi artırabilir.

Diyabetin vücudunuzdaki kan damarları üzerindeki etkileri ise şöyle sıralanabilir;Koroner arter hastalığı, kalp krizi,serebrovasküler hastalıklar veya inme ve anevrizmalar dahil beyne kan akışını etkileyen durumlar.Yüksek tansiyon,Periferik damar hastalığı,Göz veya retina hastalıklarıKilonuz, ne kadar egzersiz yaptığınız, sigara ve alkol alışkanlıklarınız gibi kontrolünüz altında olan bazı risk faktörleri vardır. Ancak, yaşınız gibi kontrol edemediğiniz bazı kalp hastalığı risk faktörleri mevcuttur veya ailenizin tıbbi geçmişi!

DİYABET HASTALARININ KALP HASTALIĞI RİSKİNİZİ AZALTMAK İÇİN YAPMASI GEREKENLER;

Kan şekeri seviyenizi kontrol edin,Kolesterol seviyenizi kontrol altında tutun,Sigarayı bırakın,düzenli egzersiz yapın. Çok yönlü bir diyet yapın (tam tahılları, antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeleri, yağsız proteinleri düşünün).Sağlıklı kilonuzu koruyun.En önemlisi, doktorunuzla düzenli olarak planlanmış randevular aldığınızdan emin olun. Bu ziyaretler, diyabetinizi başarılı bir şekilde yönettiğinizden emin olmak ve devam eden kalp hastalığı riskinizi izlemek için kullanılabilir.Ne yazık ki, kalp hastalığı riskiniz asla tamamen ortadan kalkmaz. Ancak kontrolünüz altında olan yaşam tarzı faktörlerini yönetmek, riskinizi düşürmeye devam edebilir.”

diyabet kalp kalp krizi Otonomnöropati DrEmreErtürk